O LE A LE LED?

E fa'apuupuu le LED mo le Light Emitting Diode.O le LED e fa'amumuina le malamalama ona o le fa'amalamalamaga eletise.E lauiloa foi o le "malamalama malulu" e pei o, e le pei o magalafu moli tuai, o le moli e le gaosia e ala i le faʻamafanafanaina o se filament uamea.O le diode, i le isi itu, e tuʻuina atu le malamalama pe a tafe atu i totonu o semiconductor silikoni faʻapitoa faʻapipiʻiina.O se tasi lea o auala e sili ona lelei ma faʻasaoina le mana e maua ai le malamalama.

O le LED e aofia ai mea mautu e aunoa ma ni vaega fe'avea'i ma e masani ona fa'asolo ile palasitika manino.O lenei mea e mautinoa ai le tumau maualuga.A ola le LED, e toetoe lava a leai se vevela.O lenei mea e faʻaitiitia ai le faʻafitauli o le malulu o vaega eletise.

O le LED muamua na faia e le tagata suʻesuʻe Rusia o Oleg Losev i le 1927. Mo le tele o tausaga, na naʻo le mafai ona gaosia infrared, mumu ma samasama LED.O nei diodes na maua i mea uma mai le mamao fa'atonutonu i leitio uati.

E leʻi oʻo i le 1994 na mafai ai e le saienitisi Iapani Shuji Nakamura ona faʻaalia se LED lanumoana lelei.E leʻi umi ae mulimuli mai LED paʻepaʻe ma lanu meamata, faʻavae le faʻavae mo le suiga o le LED ua tatou vaʻaia i moli ma faʻaalia tekinolosi.

1

E FA'AFEFEA ONA GALUEGA LE FA'ALI'I?

O se fa'aaliga LED e aofia ai le tele o va'aiga va'ai fa'aLED.E ala i le fesuisuiai o le susulu o LED taitasi, o le diodes e fausia faatasi se ata i luga o le faaaliga.

Ina ia fatuina se ata lanu susulu, o mataupu faavae o le faʻafefiloi o lanu faʻaopoopo e faʻaaogaina, lea e faia ai lanu fou e ala i le faʻafefiloi o le malamalama i lanu eseese.O le fa'aaliga fa'aalia o lo'o i ai lanu mumu, lanu meamata ma le lanumoana o lo'o fa'apipi'iina i se mamanu fa'amau.O nei lanu e tolu e tuʻufaʻatasia e fai ai se pika.E ala i le fetuunaiga o le malosi o diodes, e mafai ona fausia le faitau piliona o lanu.A e vaʻavaʻai i le mata o le LED mai se mamao, o le faʻasologa o pika lanu e vaʻaia o se ata.

2

O LE A LE RGB?

RGB e fa'apuupuu mo Mumu, Green ma Blue.O se lanu lanu e faʻaaogaina le mea moni o lanu vaaia umae mafai ona fefiloi mai nei faavae e tolulanu.E fa'aaogaina i le toetoe o ituaiga uma o fa'aaliga, e aofia ai fa'aaliga LED.

3

O LE A LE SMD?

SMD o lona uiga o luga ole Mauga Mauga.O vaega fa'aeletoroni ia o lo'o fa'apipi'i sa'o i luga o se laupapa fa'asalalau lolomi - ae le pei o le taimi muamua e ala i le fa'amauina o le pine u'amea i le pito i lalo o le laupapa fa'asalalau.

I le tekonolosi faʻaaliga LED, o le SMD manatu e faʻaaogaina e fai si ese.O se fa'aaliga SMD o se fa'aaliga fa'aalia lea o lo'o fa'apipi'i ai le diodes mumu, lanu meamata ma le lanumoana i totonu o se tama'i fa'apipi'i palasitika o lo'o fa'apipi'i i luga o laupapa fa'asalalau lolomi o le fa'aaliga.A fa'apipi'i le diodes i lenei auala, latou te fa'aitiitia le avanoa, e mafai ai ona maua fa'aaliga e itiiti le va i le va o diodes ma le maualuga maualuga.

4

E fia le mana e fa'aaogaina e le ta'ita'i?

O le LED o se tekonolosi e sili ona lelei le malosi, o le mea lea o le fa'aogaina lautele o pulu LED fa'asao malosi i aso nei.Ole tele ole malosi ole diodes ile fa'aogaina ole fa'aaliga LED e fa'alagolago ile ituaiga fa'aaliga, susulu ma le fa'aoga.

E tele ituaiga eseese o LED ma fa'aaliga.O le faʻaaogaina o le eletise o se faʻaaliga i totonu, mo se faʻataʻitaʻiga, o le a ese mai se faʻailoga numera i fafo, lea e tatau ona vaʻaia i le susulu o le la.O le susulu o le faʻaaliga o se mea taua tele.O ata e tatau ona manino, ae o le malamalama mai le faʻaaliga e le tatau ona susulu.O se fa'aaliga LED i fafo e tatau ona sili atu le susulu i le ao nai lo le taimi e pa'u ai le pogisa.

O mea o lo'o fa'aalia e iai fo'i sona a'afiaga.O fa'aaliga LED fa'aalia ata e ala i le ki ma fetu'una'i le pupula o diodes lanu.O se ata pa'epa'e atoa ma tusitusiga uliuli o le a mana'omia ai le tele o diodes fa'amalamalama-ma sili atu le malosi-nai lo tusitusiga pa'epa'e i luga o se lanu uliuli.

5

O le a le umi e fa'aalia ai le ta'ita'i?

E faigata ona fai atu se mea patino e uiga i le olaga o se faʻaaliga LED ona o le tele o mea e faʻaaogaina.Ae ui i lea, faatasi ai ma le tausiga lelei, o se faʻaaliga e mautinoa lava e sili atu i le sefulu tausaga.E pei o ituaiga uma o mea tau eletise, o le umi o le olaga e aʻafia foi i le faʻaaogaina i aso uma ma le siʻosiʻomaga o loʻo faʻaalia.O ata malamalama ma se maualuga maualuga o le susulu e sili atu ona ofuina i luga o le faʻaaliga nai lo ata pogisa ma se tulaga maualalo o le susulu.O mea e pei o le susū ma le masima o loʻo i totonu o le ea e mafai foi ona faʻaaogaina.

I le gasologa o le olaga o se faʻaaliga LED, o le a faʻaitiitia le malamalama mai le diodes.O le a le tele e faalagolago i le ituaiga ma le gaosiga o diodes.O le tele o fa'aaliga LED e le fa'aogaina le malosi atoa o le malamalama, o le fa'aitiitia o le a seasea avea ma fa'afitauli.

6

O LE A LE PIXEL PITCH MA FA'ALI'I I'UGA?

O le mamao i le va o diodes fa'aaliga LED e iloa ai le iuga o le fa'aaliga.O le mamao i le ogatotonu o le vaega tuaoi e fua mai le ogatotonu o vaega taʻitasi o diodes mumu, lanumeamata ma lanumoana.Ole mamao lea e ta'ua ole pixel pitch.O vaega ta'itasi o diodes e fai ai se pika.

Afai o le fa'aaliga LED e iai le pika pika e 1 cm, e ono iai le 100 x 100 pika ile mita sikuea fa'aaliga.O le fa'ai'uga o se fa'aaliga o lo'o tu'uina atu o se pea numera e fa'aalia ai le lautele ma le maualuga i pika.Afai e iai sau mata 6 x 8 mita ma le 1 cm i le pika pika, o lo'o i ai se iugafono o le 600 x 800 pixels.

O lo'o iai fa'amalama LED ma le pika pika o so'o se mea mai le tele o senitimita i le tasi millimeter.

7

O LE A LE I'UGA E TATAU ONA OU FILIFILIA?

O le iugafono e te mana'omia mo se fa'aaliga LED e fa'alagolago i le mamao e va'ai ai.O le ā le mamao o le a matamata ai lau aofia i le faaaliga?Afai e te latalata i se faʻaaliga faʻaalia maualalo maualalo (mamao i le va o diodes), o le a faigata ona vaʻai i mea o loʻo i luga o le faʻaaliga.

E masani ona iai se feso'ota'iga i le va o fa'aaliga fa'aaliga ma le tau.O le maualuga o le iugafono, o le tele o diodes o loʻo i ai i le m2 - ma o lea e maualuga ai le tau m2.

Afai o loʻo e faʻapipiʻi se faʻailoga numera i luga o se auala tele poʻo luga o se fale, o le a vaʻaia mai se mamao.O iinei, o se faʻaaliga maualuga maualuga o le a le manaʻomia - ma e le tatau ona taugata.Afai o se faʻaaliga i luga o le fogafale i le ogatotonu o se faleoloa tele, o le a sili atu le vavalalata o le aofia.O iinei, o se fa'aaliga maualuga maualuga e sili ona lelei.

O se tulafono fa'atonutonu lelei mo fa'aaliga LED o le: 1 mm pixel pitch mo mita ta'itasi o le va'aiga mamao.

8


Taimi meli: Apr-05-2021